Foto: gastro.dk

                                                                                                    Foto: gastro.dk                                                    

Limfjordsøsters er en af nordens ældste delikatesser. Bl.a. kunne man ved udgravningen af køkkenmødingerne ved Ertebølle fra jægerstenaldren 5200-4200 f.kr. fastslå, at østersen allerede dengang var så udbredt en spise, at man i dag mener, at den, med sit høje indhold af omega3, har lagt det næringsmæssige fundament for udviklingen af nutidsmenneskets hjerne og krop.

Østers fra de kolde have i nord har altid været betragtet som en stor delikatesse. Omkring år 0 transporterede romerne østers hjem fra de britiske kyster i beholdere med havvand eller indpakket i is og sne.

I dag findes den største naturlige bestand af den oprindelige europæiske østers (Ostrea Edulis) i Limfjorden. Men i 600 år, fra omkring år 1200 til 1825, var Limfjorden lukket mod vest af Agger Tange, og saltindholdet i vandet var for lavt til at østers kunne leve. Men takket være en voldsom storm i 1825 kunne saltvandet igen løbe ind i Limfjorden, og østersbestanden boomede på ny.

En kongelig spise

I 1587 indførte Frederik II et forbud mod østersfiskeri – østers blev et såkaldt “kronregalie”, og det var altså kun kongehuset, der måtte fortsætte fiskeriet. De, der vovede at trodse forbuddet, blev straffet med bøder og endda dødsstraf for gentagen overtrædelse af kronens privilegium.

Eneretten blev med folkestyrets indførelse svær at opretholde. Staten overtog retten til østersfiskeriet, og i 1853 blev det forpagtet ud til fiskerne i Limfjorden. Men den dag i dag har staten stadig retten til østersfiskeriet, og uddeler særlige licenser til østersfiskeriet i Limfjorden.

Godt at vide om østers

Østers er en generel betegnelse for toskallede bløddyr, som lever i havet og i brakvandsområder. Limfjorden er hjemsted for den oprindelige europæiske østers (Ostrea Edulis).

I Storbritannien er de kendt som Whitstable Oysters, mens man i Frankrig kalder dem for Belon.

I de senere år har de fleste østers, som spises i Danmark, været bretagneøsters eller stillehavsøsters (Crassostrea Gigas), som produceres i Frankrig og importeres derfra. Imens stillehavsøsters er muslingeformede og dybe, er limfjordsøsters næsten runde og forholdsvis flade. Limfjordsøstersen er langt mere kødfuld og karakterfuld i smagen, end sin mere salte franske fætter.

Den flade østers fra Limfjorden er den eneste, der har EU-certifikat på at være fri for Bonamia-parasitten, som ellers hærger Europas østers. Og på grund af den lave vandtemperatur vokser Limfjordens tiltagende bestand af østers så langsomt, at de opnår den ganske særlige smag og konsistens, der har gjort dem kendt og efterspurgt verden over.

Fra Vadehavet og Limfjorden med kærlighed

Østers har ry for at kunne få elskovslysten til at summe og sitre, og det siges om den italienske forfører Casanova, at han begyndte dagen med 50 østers serveret af en skøn kvinde.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Om HarbourFarm

Harbour Farm er et projekt, der tager sigte på at etablere fødevareproduktion i bynære havnemiljøer, hvor vandet er rent nok til at der kan produceres østers, muslinger, tang og fisk. Lokal mad bevægelsen har sat sejlene og er rykket ud på vandet for at skabe bæredygtige madoplevelser for byboerne.

October 2017
M T W T F S S
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Categories
Tags